Uudet eduskuntavaaliehdokkaat esittäytyivät! 

Raahen kaupunginvaltuutettu, 30-vuotias Katja Hänninen (vas.) ja Kalajoen kaupunginvaltuutettu, 34-vuotias Hanna Halmeenpää (vihr.) ovat seutukunnan uusia eduskuntavaaliehdokkaita. Ehdokkaat esittäytyivät Raahessa Raahesalissa 21.6.2010.

Esittelyjen ohella tilaisuudessa nähtiin dokumenttielokuva Into Eternity (75 min.), joka pohtii ydinjätteiden loppusijoituksen käytännöllisiä ja eettisiä ongelmia pureutuen erityisesti Olkiluodon Onkaloon. Dokumentin jälkeen kuultiin ehdokkaiden kommenttipuheenvuorot ja käytiin vapaata keskustelua aiheesta. Paikalle oli kutsuttu myös kaikki Oulun vaalipiirin kansanedustajat, mutta paikalle oli vaivautunut ainoastaan Vasemmistoliiton Unto Valpas.

Tilaisuus alkoi Unto Valppaan lyhyellä selostuksella eduskunnassa käytävästä ydinvoimakeskustelusta ja tulevasta äänestyksestä. Unto myös perusteli oman ydinvoiman vastaisen kantansa, entisenä ydin voimala suunnittelijana.

 Tämän jälkeen oli vuorossa Katjan ja Hannan lyhyet esittelypuheenvuorot. Molemmilla ehdokkailla on esiintyminen hallinnassa, sen huomasi puheenvuoroista. Molemmat ilmoittivat perusteluineen olevansa ydinvoiman vastustajia. He ovatkin erittäin varteenotettavia ehdokkaita tulevissa eduskuntavaaleissa. Uskoisinkin Katjalla olevan erinomaiset mahdollisuudet onnistua Unto Valppaan tukemana ja seuraajana. Katjalla on viiden lapsen äitinä myös laaja näkemys lapsiperheidenkin tarpeista. Katja viittasi myös puheessaan saksalaiseen tutkimukseen leukemian lisääntymisriskistä ydinvoimaloiden läheisyydessä.

 Into Eternity dokumenttielokuva oli vahvasti dramatisoitu ja käsitteli Olkiluodon ydinjäte ”Onkalon” vaaroja tuhansienkin vuosien päähään. Monet katsojista mm. Reino Temmes, pitivät kyllä vakavimpana uhkana ydinjätteen välivarastointia kymmeniksi vuosiksi, samoin itse ydinvoimalan riskit ovat todella suuret. Ydinjätteelle ei ole vielä keksitty tällä planeetalla turvallista sijoitusta mihinkään. Elokuvassa käsiteltiin Onkalon turvallisuus takeita, joihin ei kyllä asiantuntijakaan osannut kukaan antaa varmaa vastausta. Hyvin paljon jäi avoimia kysymyksiä ilmaan.

 Tämä elokuva olisi hyvä kaikkien kansanedustajien nähdä.  Eternity elokuvaa moitittiin hieman liian pitkäksi ja liiaksikin dramatisoiduksi pitkälle tulevaisuuteen, koska myös lähempänä tulevaisuudessa on ihan tarpeeksi vaaratekijöitä ydinvoiman suhteen.

Katsojien kommenteissa kävi ilmi myös se asia, että ydinvoimalan työllistävyys ei asiantuntijoiden mukaan ole rakennusvaiheen jälkeen merkittävää ja rakennusvaihekin viedään läpi enimmäkseen ulkomailta tulleella työvoimalla.   Myöskään uraanin riittävyys pitkällä aikajaksolla on samassa luokassa öljyn kanssa. Suurella todennäköisyydellä myös Suomeen olisi välttämätöntä avata uraanikaivoksia.

 Turvallisuudesta puheen ollen oli RS lehdessä Antero Aulakosken haastattelu, jossa hän totesi, että Raaheen tarvittaisiin ainakin kuusi uutta poliisin virkaa jo ydinvoimalan rakennusvaiheen ajaksi turvallisuuden takaamiseksi alueellamme.

 Vilhon Kinnunen otti puheenvuorossaan esiin eettisen näkökannan, että me kaikki kristillisesti ajattelevat olemme joskus myös vastuussa tekemisistämme ja tekemättä jättämisistämme myös Jumalan edessä.Kuvassa puheenvuoroaan käyttämässä Vilho Kinnunen. Kuva:Olavi Alatalo.

 Yksi paikalla olijoista ilmoitti olevansa ydinvoiman kannattaja, mutta hänellä ei ollut mitään sanottavaa tilaisuudessa.


Olavi Alatalo