”Digikokous” ja vähän muutakin Piehingissä.

Piehingin Kyläyhdistyksen koolle kutsumaan ”digi” kokoukseen osallistui torstaina lähes 50 kyläläistä, joka osoitti että ongelma alueella on todellinen ja polttava.
Kultalan Sepolle olikin tullut häiriöilmoituksia Raahen Seudun tekemän jutun jälkeen runsaasti jo ennen analogia lähetysten loppumista. Asiasta käytiin vilkasta keskustelua.
Käytiin läpi kartalta Digitan Piehingissä tekemät katvealuemittaukset. Mittaus tuloksia oli niukasti, koska Digita ei luovuta niitä, muuta kuin siinä tapauksessa, että mittauskohteessa on oltu kotosalla ja kysymässä tuloksia. Digitan salamyhkäisyys asiassa herätti ihmetystä. Signaali oli kuitenkin ollut pääasiassa surkea, niissä kohteissa, joista tulokset oli saatu. Digitan mittausautolla työtä tekevältä mieheltä olivat Digitan parikymmentä ”lautaslahjalappua” loppuneet heti alkuunsa. Digita on epävirallisesti ilmoittanut, että Piehingin postinumerolla oleviin osoitteisiin annetaan nämä lautaset tarjous hintaan.
Kyläkokous oli yksimielinen siitä, että lautaslinjalle ei lähdetä, koska siinä pakotettaisiin jo vuoden alusta maksamaan satelliittikanava maksut sekä runsaasti muita kuluja mm. asennuskulut. Piehinkiläiset olisivat eriarvoisessa asemassa muihin nähden. Piehinkiläiset aikovat käyttää jatkossakin lautaset ruokailuun, eivätkä TV:n katseluun.
Digitalle annettiin kaksi viikkoa aikaa selvittää se miten he parantavat tilannetta. Joko lisäämällä Haapaveden tehoja tai sitten sijoittamalla alilähetin joka peittää katvealueen Piehinki-Haapajoki-Arkkukari alueella. Aiottiin ottaa yhteyttä myös Haapajoki-Arkkukari kylätoimikuntaan asian yhdessä eteenpäin viemiseksi. Jollei järkevää vastausta ja selitystä Digitalta asiaan kuulu, piehinkiläiset irtisanovat TV-lupansa, viimeistään silloin kun se tulee maksuun. Tämä oli paikalla olleiden yksimielinen päätös. Kuva ei ole ollut häävi analogia aikanakaan, mutta nyt se on aivan ala-arvoinen.
On tästä katvealueena olosta ollut jonkun kyläläisen mielestä se hyvä puoli, että syntyvyys on alueella huomattavasti keskimääräistä korkeampi. Ei tarvitse pelätä koulun lakkauttamista, päinvastoin pitäisi rakentaa uusi koulu 50 vuotta vanhan, tupaten täyteen ahdetun koulun tilalle.
kuva: Olavi Alatalo
Kyläkokouksessa käsiteltiin myös kultakaivos sekä ydinvoimala asioita, mutta ne jäivät tällä kertaa digiboksien ja antennien suuntausten katveeseen. Lieneekö tarkoituskin tällainen?
Kultakaivos hankkeeseen on tullut myönteisiä muutoksia alkuperäisiin suunnitelmiin nähden, mm. rikastuksessa ylimääräisen veden johtaminen putkella Kuljunlahteen, tuntuu ainoalta varteenotettavalta vaihtoehdolta, johon myös kaivosyhtiö on kallistumassa YVA selvityksen pohjalta.
Ainainen puheen aihe, Ylipääntien vaarallisuus puhutti jälleen, siinä aiottiin ottaa yhteyttä TVL:n vastaaviin. Kuinka paljon tiellä pitää tulla kolareita ja vaaratilanteita, jotta asialle jotain tehdään. Viimeisin on traktorissa olevan peräkärryn kymmenen tonnin sepelikuorman kaatuminen Janssonin gallerian kohdalla tiepuoleen ja osittain tiellekin. Jos siinä olisi ollut kulkijoita kohdalla, miten olisi käynyt?
Ydinvoimala asiassa ollaan kuulolla ja mennään mukaan parhalahtisten lähiaikoina järjestämään yleisötilaisuuteen.

Kyläyhdistyksen siht. Olavi Alatalo 07.09.2007.
Juttu lähetetty RS:n tämmöisenään, ja osa siitä on julkaistu etusivulla 10.9-07.
www.piehinki.net